Forbruk i julen

Forbruk i julen

Julen er en kristen høytid. Julen har også blitt en «høytid» for handelsstanden. Både VISA- og kredittkortet går varm i desember. Enkelte butikker, blant annet gullsmedbutikker og leketøysbutikker, vil få en merhandel på over 200 prosent i følge SSB. Er det nødvendig at det vi bruker så mye penger på julen?

Èn av 365 dager

Før du kaster deg ut på kjøpesentrene, bør du først og fremst ha en plan på hvor mye penger det er du har tenkt å bruke på julegaver. Jo flere du skal kjøpe julegaver til, desto mer vil det naturligvis koste. Det er derfor viktig å ikke legge listen for høy om det er mange gaver som skal kjøpes. Da kan det fort føre til at du bruker mer penger på julegaver enn det du egentlig har råd til. Husk at julaften kun er én av 365 dager i året. Du vil ikke la én dag ødelegge økonomien i flere måneder fremover.

Forståelse

De fleste vil forstå at prisen på julegavene ikke kan være for høye, når man har mange på listen over hvem man skal gi julegaver til. Det viktigste er at familie og venner får en liten gave som viser at man har tenkt på dem. Om gaven ikke koster tusenlapper, vil ikke bety så mye til syvende og sist.

Nyttige gaver

I julen blir det solgt mye rart. Noe som man egentlig aldri ville kjøpt i hverken bursdagsgaver eller til seg selv ellers på året. Men i julen blir selv de mest unødvendige varene solgt. Julestria kan være syndebukken. For å få en stressfri julehandel, er det lurt å kjøpe julegavene i god tid før julaften. Kjøp av julegaver dagen før julaften er sjeldent en god idé. Netthandel kan også være et godt alternativ for de som ikke liker å shoppe i utgangspunktet. Sannsynligheten for unødvendige kjøp bli uansett mindre.

Kredittkortbruk i julen

Vi benytter kredittkort som aldri før i førjulstiden. Her kan vi dele forbrukerne inn i to grupper:

  • De som benytter kredittkortet for å få rabatter og cashback
  • De som bruker kredittkortet som hjelp til å finansiere julegavene

De som tilhører den første gruppen gjør det helt riktig og vil ikke få negative konsenkvenser eller julen er omme. Derimot vil de som faller inn under den andre gruppen få det vanskeligere. Noen vil klare å betale tilbake kredittkortgjelden før rentekostnadene har rukket å bli betydelige. Mens andre vil dessverre måtte leve med kredittkortgjelden i flere år. Det kan også bety starten på økonomiske problemer. Alt på grunn av julegaver, som i egentlig kun er noe hyggelig.

Kort oppsummert så bør du ikke kjøpe julegaver for mer penger enn du har råd til. Har du tenkt å benytte et kredittkort som betalingsmiddel, så bør du være spesielt oppmerksom på forbruket. Julegavene behøver ikke å koste mye for å gi sin nytteverdi. Ofte vil håndlagde eller andre gaver som opplevelser, gi mer verdi for den heldige som mottar gaven. Ikke la julen bli noe annet enn en koselig høytid med deg og dine nærmeste.