Forbrukslån eller kredittkort – Hva bør jeg velge?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr, ulikt fra boliglån, at du ikke stiller med eiendeler som sikkerhet for lånet. For deg som lånetaker er egentlig ikke dette noe positivt. Det betyr i bunn og grunn at lånerenten blir høy.

Et kredittkort er i utgangspunktet ikke ment til å bruke som et lån. Kredittkort er til for å blant annet bruke som et betalingsmiddel på netthandel, kjøp av reisen og for å handle varer og tjenester som gir en eller annen form for rabatter.

Kort sagt bør du velge et forbrukslån dersom du har tenkt til å betale tilbake over  en lengre periode. Dersom det er snakk om mindre beløp, som du vil klare å betale tilbake i løpet av en drøy måned, er det kredittkort du skal gå for.

Hva er billigst?

Renten som du finner i de forskjellige kredittkortene er ofte svært høy. Men det er først etter det som kalles for «rentefri periode». Denne perioden er til for at du nettopp skal klare å betale tilbake skylde kreditter, før eventuelt rentene begynner. Det å låne/bruke penger med et kredittkort kan derfor både være gratis, men også svært dyrt. Alt avhenger av hvor raskt du betaler tilbake pengene.

Selv om renten i et forbrukslån settes individuelt, så vil man generelt kunne si at nivået på renten er et godt stykke under kredittkort-renten. Her er det derimot ingen rentefrihet, noe som gjør at dette aldri blir sett på som et «gratis lån». Så om du vet du vil klare å betale tilbake innenfor en periode på 30-45 dager, er kredittkort helt klart det billigste siden du ikke må betale for renter i denne perioden. Vet du at du ikke klarer å betale tilbake pengene innen 2-3 måneder, så vil det som regel lønne seg å ta opp et forbrukslån (fremfor å bruke et kredittkort). Hva som er billigst stykker ned på hvor lang tid du vil bruke å betale tilbake på lånet.

Hvor mye kan jeg låne?Forbrukslån eller kredittkort

Kredittgrensen på kredittkortet varierer. Her er det ulike grenser for hva kredittkortselskapene setter, men også en individuell vurdering på hva hver enkelt kan få i kredittgrense. En student vil naturlig nok få en lavere grense, enn hva en som er i en 100 prosent stilling vil få. Det er vanlig å få en kredittgrense et sted mellom 5.000 og 50.000 kroner. Det finnes også mer eksklusive kort som nesten kan tilby fri kreditt, men det er ikke for «hvermansen».

Hvor mye du kan få i forbrukslån vil også variere mellom selskapene og etter en individuell vurdering. Flere aktører tilbyr nå et lån mellom 5.000 og 500.000 kroner. Husk at hvor mye du kan låne, og hvor mye du bør låne, er to helt forskjellige ting.