Er det mulig å «slå» aksjemarkedet?

Warren Buffet gikk sa nylig i et intervju til Yahoo Finance og sa at 99 prosent av befolkningen ikke bør forsøke å slå markedet – da vi sannsynligvis vil gå ut med tap. Det beste, mente han, var å heller investere i et indeksfond som hadde S&P 500 som referanseindeks.

Er det hold i det han sier?

Det finnes aktive forvaltede aksjefond som år etter år klarer å slå markedet ved å oppnå en meravkastning. Samtidig finnes det fond som gjør det dårligere enn markedet, og på toppen av det hele, tar et høyt forvaltningshonorar. «Du må bare velge de beste aksjefondene», er det noen som sier. Man ser gjerne på hvordan aksjefondet har prestert de siste 5 årene. Men – som vi alle vet – er ikke det er garanti for at fondet vil levere like bra resultater i årene som kommer.

Nå vet Warren Buffett at han har mange tilhengere, inkludert unge og lovende som synes aksjespekulering høres spennende ut. Hvis Buffett hadde gått ut med å si noe sånt som «med daytrading er det mulig å bli like rik som meg», ville garantert mange uerfarne kastet penger inn i aksjemarkedet (og tapt penger). Han er godt klar over at han har et samfunnsansvar. Men han har også kunnskapen og erfaringen med å nettopp komme med en slik uttalelse.

Analyse forsvarer Warrens uttalelse

En analyse gjennomført av Dalbar viser at S&P 500 indeksen hadde en gjennomsnittlig avkastning på 9,85 prosent hvert år, over en 20-års periode. I samme periode klarte ikke den gjennomsnittlige investoren å oppnå en avkastning på mer enn 5,19 prosent. Altså 4,66 prosent dårligere enn markedet!

Vi liker gjerne å tro at vi er rasjonelle mennesker, som alltid handler ut ifra fakta. Sannheten er at vi lar følelser bestemme – eller påvirke i stor grad – våre beslutninger. Det er nettopp det som fører til at den gjennomsnittlige investoren ikke klarer å gjøre det bedre enn markedet.

Da gir det plutselig mening at Buffett ikke anbefaler 99 prosent av oss å forsøke å slå markedet. Vi skal heller bli med på markedets utvikling. Selv om det ikke er like gøy som å spekulere i kjøp og selg av aksjer (det er heller ikke gøy å tape penger), underbygger analyser at det er nettopp det som gir høyest avkastning.

Investere i indeksfond

Hvis du er interessert i å investere i indeksfond, anbefaler vi at du velger et globalt indeksfond med lavest mulig forvaltningshonorar. Videre må det nevnes at du bør ha en sparehorisont – eller investeringshorisont – på minst fem år. Da minimerer du risikoen ved å kjøpe når verdiene er høye, og selge når verdiene er lave.

Husk at sparing i aksjemarkedet bør sees på som en langsiktig investering. Det er ingen vits i å daglig sjekke hvor mye andelene dine er verdt, ettersom det kan påvirke deg til å selge i desperasjon. Det betyr ikke at du aldri skal følge med i markedet, men heller ikke la deg unødvendig stresse til å foreta irrasjonelle beslutninger.

Lykke til med en langsiktig, og passiv investering!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *